Surinaamse nasi

Surinaamse nasi

Surinaamse nasi N asi is een eenvoudige, goed gekruide rijstschotel die in veel Zuid-Amerikaanse keukens voorkomt. Maar de Surinamers hebben hun eigen speciale manier om het voor te bereiden, waarvan ik zeker weet dat je er net zo van zult genieten als ik. Nasi heeft normaal geen vlees, omdat het meestal een bijgerecht is voor een vleesgerecht.

Nasi Goreng recep

(4 personen)
4 kopjes vers gekookte rijst
1 kleine ui, geschild en in dunne reepjes
4 grote teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
1 theelepel. zwarte peper
1 bouillonblokje, kip of groente, geplet
4-6 groene uien, bijgesneden en in stukken gesneden van 2 "-3" lengte
1/2 theel. suiker
1 theelepel. fijngehakte verse galangawortel (of 1 theelepel laos poeder)
3 el. plantaardige olie
2 eetlepels. donkere sojasaus met champignonsmaak
4 grote eieren (optioneel)
verse koriander, fijngehakt, voor garnering

Bereiding

Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg de uien toe. Bak 1-2 minuten, voeg dan de knoflook toe, roerend totdat zowel de uien als de knoflook bruin zijn, maar niet verbrand. Voeg de galanga, bouillon, zwarte peper, groene uien en suiker toe, roer nog steeds en kook een paar minuten en voeg dan de sojasaus toe. Zodra de groene uien zacht zijn, voeg je de rijst in de pan en roer en meng alles goed door elkaar. Blijf koken en roeren, voeg indien nodig meer sojasaus toe tot de rijst een gelijkmatige bruine kleur aanneemt. Verlaag het vuur en laat de rijst nog een paar minuten bakken en haal dan de koekenpan uit de brander. Als je je Nasi gaat serveren met het (vaak in de traditie gebruikte) gebakken ei erboven, bak ze dan nu snel, tot de gewenste gaarheid. Om je Nasi Surinaamse stijl te serveren moet je een flinke portie van de rijst op elke serveerschaal te doen, en garneer met wat fijngehakte verse koriander en, als je het gebruikt, leg je een gebakken ei op de top van het voorgerecht.

Terug naar boven