Surinaams eten

De Surinaamse keuken In Suriname heb je verschillende bevolkingsgroepen. Zo heb je Hindoestanen, Creolen, Afrikanen, Javanen, Chinezen en Joodse mensen. Javanen komen oorspronkelijk uit Indonesië. In Suriname heb je daardoor verschillende soorten eten bij verschillende bevolkingsgroepen. Zo komt het gerecht Roti bij de Hindoestanen vandaan, Pom komt van de joodse bevolkingsgroep vandaan, Bami van de Chinese bevolkingsgroep, Nasi van de Indonesische bevolkingsgroep en de Creoolse bevolkingsgroep staat bekend om zijn tayer en cassave.

Roti

Roti is een broodsoort wat van de Hindoestanen vandaan komt. Roti wordt veel gegeten door Surinamers, Indianen en Indonesiërs. Roti wordt vaak gegeten met kip, rund, eend, aardappel, eieren en kousenband. In Suriname en Nederland noemen ze Roti ook wel een pannenkoek. Roti kost vaak ook veel tijd om te bereiden en wordt meestal alleen gegeten als er verjaardagen zijn of als er familie langs komt. Roti is in Suriname tevens een zeer populair gerecht om te eten.

surinaams eten

Pom

Pom is een ovenschotel uit Suriname. Om Pom te kunnen maken heb je sowieso het ingrediënt pom tayer nodig. Zonder dit ingrediënt is het niet mogelijk om pom te kunnen maken. Vaak zit er door de Pom nog kip, rundvlees en allerlei soorten specerijen. Pom kan je eten met rijst of eventueel op een broodje. Pom wordt vaak gegeten als er bijvoorbeeld familie op bezoek komt, aangezien pom over het algemeen een grote ovenschotel is. Pom is net als Roti een van de meest populaire gerechten die er wordt gegeten in Suriname.

Nasi

Nasi is een gerecht wat oorspronkelijk van de Indonesische bevolkingsgroep van Suriname vandaan komt. De nasi goreng in Indonesië is wit en de Surinaamse nasi is bruin. Dit komt door de andere soorten kruiden die er in Suriname worden gebruikt. Surinaamse nasi wordt vaak gegeten met ei of vlees. Soms is er ook een mogelijkheid dat ze Surinaamse nasi maken met moksie metie. Moksi metie is een mix van allerlei soorten vlees die bereidt worden bij de nasi.

Bami

Surinaamse bami is een gerecht wat oorspronkelijk van de Chinezen vandaan komt. Maar door de vele verschillende bevolkingsgroepen in Suriname is het eigenlijk Surinaams. Surinaamse bami wordt overigens niet heel vaak gegeten bij verjaardagen of familie bezoeken. Meestal eet je Surinaamse bami als je alleen met het gezin thuis bent. Om Surinaamse bami te maken heb je allerlei verschillende soorten ingrediënten nodig. Zo heb je bijvoorbeeld spaghetti, olie, ketjap (zowel zoet als zout), tomatenpuree, selderij, gember en eventueel peper. Het maken van Surinaamse bami kost overigens niet zo veel tijd. Het bereiden van Surinaamse bami kost ongeveer 30 minuten. Om het te kunnen bereiden heb je een grote pan met kokend water en maggiblokjes nodig.

Surinaamse Peper

In Suriname heb je allerlei soorten pepers. Zo heb je de Madame Jeanette, de gele en rode Adjuma en als laatste de Habanero peper. In Suriname is Madame Jeanette enorm populair en wordt dat daar ook het meest gegeten. De Madame Jeanette wordt vaak gegeten door Nasi heen of gepureerd als een soort sausje, om het vervolgens te kunnen mengen.