Rondreis Suriname

Suriname, een land in Zuid-Amerika dat aan de noordoostkust van het continent ligt. De hoofdstad van het land is Paramaribo en het land heeft een oppervlakte van 163.820 km2, met een inwoner aantal van 585.824 mensen. Door het land heen stroomt een rivier genaamd Suriname. Die rivier stroomt van het oosten naar het westen van het land. Tot het jaar 1975 behoorde Suriname ook tot het Koninkrijk der Nederlanden. De landen die tot Het koninkrijk der Nederlanden behoorden waren Aruba, Sint Maarten, Curaçao en Nederland. De Nederlandse Antillen hoorden er ook bij tot hun beëindiging in 2010. De landen die er nu nog bij horen hebben elk een eigen staatshoofd

Paramaribo

Paramaribo, de hoofdstad van Suriname dat 10 kilometer van de zee af ligt. Maar alsnog een geweldige plek is om op vakantie te gaan. Het heeft redelijk wat bezienswaardigheden en vele hebben een naam die te maken hebben met Nederland. Reden daarvoor is omdat Suriname een kolonie is geweest van Nederland. Enkele voorbeelden van bezienswaardigheden in Paramaribo zijn het openluchtmuseum die bij het Fort Nieuw-Amsterdam ligt. Een museum waar oude kanonnen en gerenoveerde huizen staan, daaronder vallen ook de kruithuizen.

rondreis suriname

Het onafhankelijkheidsplein

Daar staan enkele belangrijke gebouwen en heette voorheen het Gouvernementsplein, maar na de onafhankelijkheid van Suriname hebben ze het plein de naam Onafhankelijkheidsplein gegeven. En het Sint Petrus en Paulus Kathedraal. Dat staat bekend als het grootste houten gebouw van Latijns-Amerika.

Klimaat

Suriname is voorzien van een tropisch regenwoud klimaat. Ze hebben twee droge regentijden en een grote en kleine regentijd. Het is er meestal tussen de 24 en 36 graden Celcius. Tijdens de regentijd is de gemiddelde temperatuur echter 27,3 graden Celsius. Terwijl het tijdens de droge tijd rond de 32 graden Celsius is.

Taal en religie

Er worden in Suriname 20 talen gesproken. Dat zijn er heel wat. De officiële landstaal is toch wel het Nederlands. De meest gesproken en belangrijkste talen zijn opeenvolgend onder andere: Nederlands, Stranantongo (het Surinaams), Samami Hindoestani (het Surinaams Hindoestaans), het Javaans en er word zelfs Chinees en Mandarijn gesproken in het land. Iets minder dan 50% valt onder het Christendom en de rest is verdeeld over de Islam, hindoeïsme etc.

Ketikoti

Wanneer je op vakantie gaat in Suriname, mag je deze feestdag eigenlijk niet missen. Ketikoti ook wel de Dag der Vrijheden genoemd. Het is een jaarlijkse feestdag die de afschaffing van de slavernij viert. Op 1 juli 1863 was het moment daar dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname maar ook op de Nederlandse Antillen. Er kwamen meer dan 45 duizend Afrikaanse slaven vrij en 34.441 slaven kwamen uit Suriname. Dat was het moment dat die dag elk jaar herhalend word gevierd. Er wordt een erg kleurrijke parade gehouden waar meestal feestelijke en traditionele kleren wordt gedragen. Als toerist een genot om naar te kijken en om mee te maken. Nadat er 100 jaar aan de bevrijding zijn voorbij gegaan, is er in 1963 een standbeeld onthuld met de naam Ketikoti. Het staat in Paramaribo en staat symbool voor de opwelling naar vrijheid.